Inspiration til Læsekredse

Få inspiration til, hvordan du kommer i gang med en læsekreds, og læs om hvordan Nyborg Bibliotek kan hjælpe jer med at låne bøgerne.

Hvad er en læsekreds?

En læsekreds er en fast gruppe, der typisk mødes med 4-6 ugers mellemrum for at diskutere en bog. Mange læskredse har 4-8 medlemmer, men det er helt op til jer selv, hvor mange I ønsker at være. Vi anbefaler dog, at der ikke er for mange medlemmer, så alle kan nå at sige noget. 

At være med i en læsekreds kan være meget berigende. For det første får du en social og nærværende oplevelse ud af det. For det andet kan det udvide din læseoplevelse og give dig nye perspektiver at høre om de andres oplevelse med bogen. Og for det tredje kommer du ofte til at læse bøger, som du ikke selv havde valgt, men som kan vise sig at være fantastiske læseoplevelser.

Hvad tilbyder Nyborg Bibliotek

Nyborg Bibliotek faciliterer indimellem åbne læsekredse, som man kan tilmelde sig pr. gang. Vi faciliterer ikke faste læsekredse, men vi hjælper altid gerne med vejledning og bestilling af bøger. Herunder er nogle af vores tilbud til dig og din læsekreds.

  • Læsekredssæt: På Nyborg Bibliotek har vi mere end 90 forskellige bogtitler som læsekredssæt. Vores læsekredssæt består altid af 8 eksemplarer. Når vi indkøber bøger til læsekredssæt, går vi efter gode og anmelderroste bøger, som er velegnede at diskutere. For at låne et læsekredssæt skal du henvende dig direkte til personalet, og så reserverer vi læsekredssættet til jer. Lånetiden er normalt 40 dage, men andet kan aftales med bibliotekaren, hvis I har brug for at låne bøgerne i længere tid.  Se vores læsekredssæt via dette link!
  • Bøger fra andre biblioteker: Hvis I ønsker at læse og diskutere en bog, som vi ikke har som læsekredssæt på Nyborg Bibliotek, hjælper vi meget gerne med at bestille bogen hjem fra andre biblioteker. Kom gerne til os i god tid, da vi typisk skal bruge en uges tid på at skaffe nok eksemplarer hjem. Bemærk at nogle nyere og populære titler ikke vil være mulige at bestille hjem, og at I maks. kan låne disse bøger fra andre biblioteker i 5 uger.
  • Rammer til jeres møde: Vi lægger gerne rammer til jeres læsekreds på Nyborg Bibliotek, Ullerslev Bibliotek eller Ørbæk Bibliotek. Tag en snak med os for at høre nærmere om mulighederne.
  • Inspiration og arrangementer: Foruden vores åbne læsekredse tilbyder vi også arrangementer med inspiration til nye læseoplevelser samt højtlæsningsarrangementer for voksne og forfattermøder. Følge os desuden her på hjemmesiden og på vores Facebookside, hvor vi løbende kommer med inspiration til nye læseoplevelser.

Hvordan tilrettelægger vi læsekredsen?

  • Rammerne: Når I har dannet læsekredsen, er den en god idé at drøfte rammerne for, hvilke bøger I vil læse. Ønsker I at læse en bestemt genre eller inden for et bestemt tema? Skal det være romaner eller fagbøger? Vil I udelukkende gå efter Nyborg Biblioteks læsekredssæt? Eller vil i læse meget blandet og skiftes til at vælge en bog?
  • Hvem bestiller? Aftal hvordan I får fat i bøgerne. Ved mange af de læsekredse, der benytter Nyborg Bibliotek, skiftes medlemmerne til at bestille og låne bøgerne. Men I kan også vælge en fast person, der altid står for den del.
  • Hvor og hvor ofte mødes i? Mange læsekredse mødes hjemme hos hinanden, på en café eller på biblioteket - typisk med 4-6 ugers mellemrum, så der er tid til at læse den næste bog. I kan evt. skiftes til at være værter eller skiftes til at finde et sted at mødes.
  • Er der en ordstyrer? I nogle læsekredse foretrækker man at have en ordstyrer, mens andre bare lader samtalen styre sig selv. Hvis I kører med ordstyrer, kan I overveje at lade det gå på skift i forhold til hvem der har bestemt bogen, hvem der har bestilt den eller hvem der lægger hus til læsekredsen.

Hvad skal vi tale om?

Der intet rigtigt eller forkert at tale om i en læsekreds, og alle oplevelser og holdninger til bogen er valide. 

Nogle bøger giver sig selv, mens andre er sværere at få hul på. I kan evt. lægge ud med at tage en runde, hvor alle medlemmer ganske kort beskriver deres personlige oplevelse med bogen. I kan også lægge ud med at spørge, om der er noget de andre undrede sig over ved bogen. Herunder er lidt inspiration til nogle af de elementer, I kan diskture i læsekredsen. Det er ikke alle nedenstående punkter der er relevante for alle bøger, så udvælg det I har mest lyst til at tale om, efter at have læst bogen.

  • God/dårlig? Synes du, det var en god eller dårlig læseoplevelse? Hvad gjorde læseoplevelsen god eller dårlig? 
  • Emne: Bearbejder bogen nogle aktuelle tematikker? Hvordan forholder bogen sig til det? Er der en klar pointe eller holdning fra forfatteren? Hvordan kommer den omkring emnet i forhold til andre bøger, film, skuespil etc. I har oplevet?
  • Persongalleri: Hvad synes du om karaktererne? Er de troværdige? Er de nuancerede eller flade? Gennemgår de en udvikling? Bliver du klogere på dig selv eller folk omkring dig efter mødet med karaktererne? 
  • Handling: Er historien bygget godt op? Er den kronologisk eller springer den i tid, og hvad betyder det for historien og vores oplevelse af den? Er der sket en udvikling eller en forandring fra start til slut. Er det en bog, hvor der sker rigtig meget, eller er det en meget stille bog med næsten ingen handling - og hvad betyder det for bogen?
  • Tid/sted/miljø: Hvornår foregår bogen? Siger den noget om vores tid eller om en anden tid? Har fortællingens miljø en vigtig betydning for historien?
  • Yndlingspassager: Læs evt. højt af dine yndlingspassager, noget du fandt interessant eller noget du ikke forstod, og tal ud fra det.
  • Hvad har du fået ud af den? Er det en bog, der har givet dig et nyt perspektiv på dig selv eller omverdenen? Var det bare en rigtig god oplevelse? Var det en irriterende læseoplevelse? Er det en bog du vil huske og anbefale fremadrettet?