Hvad er FN's Verdensmål?

FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er en global dagsorden med 17 konkrete mål og 169 delmål, der skal være med til at sikre bedre og mere holdbare vilkår for vores planet og alle os mennesker, der bor på den.

De 17 verdensmål:

  1. Afskaf fattigdom: Vi skal afskaffe alle former for fattigdom i verden.
  2. Stop sult: Vi skal stoppe sult, opnå fødevaresikkerhed og forbedret ernæring samt fremme bæredygtigt landbrug.
  3. Sundhed og trivsel: Vi skal sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper.
  4. Kvalitetsuddannelse: Vi skal sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og fremme alles muligheder for livslang læring.
  5. Ligestilling mellem kønnene: Vi skal opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinders og pigers rettigheder og muligheder.
  6. Rent vand og sanitet: Vi skal sikre bæredygtig adgang til og forvaltning af vand og sanitet for alle.
  7. Bæredygtig energi: Vi skal sikre, at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris.
  8. Anstændige jobs og økonomisk vækst: Vi skal fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle.
  9. Industri, innovation og infrastruktur: Vi skal bygge robust infrastruktur, fremme inklusiv og bæredygtig industrialisering og understøtte innovation.
  10. Mindre ulighed: Vi skal reducere social og økonomisk ulighed i og mellem lande samt stoppe diskrimination og facilitere ansvarlig migration .
  11. Bæredygtige byer og lokalsamfund: Vi skal gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige.
  12. Ansvarligt forbrug og produktion: Vi skal sikre bæredygtigt forbrug og produktion ved at minimere madspild, håndtere naturressourcer bæredygtigt, reducere affaldsmængden og genbruge mere.
  13. Klimaindsats: Vi skal handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser.
  14. Livet i havet: Vi skal bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer, så vi kan beskytte og bevare havets økosystemer.
  15. Livet på land: Vi skal beskytte, genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer på land, fremme bæredygtigt skovbrug, bekæmpe ørkendannelse samt standse jordforringelser og tab af biodiversitet
  16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner: Vi skal støtte fredelige og inkluderende samfund. Give alle adgang til retssikkerhed og opbygge effektive, ansvarlige og inddragende institutioner på alle niveauer.
  17. Partnerskab for handling: Vi skal fremme og opfordre til partnerskaber lokalt, nationalt og globalt og styrke midlerne til at nå målene.

Bagom Verdensmålene

FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling er et af de mest ambitiøse samarbejder i FN's historie. Målene blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere på FN-topmødet i New York 25. september 2015. De trådte i kraft den 1. januar 2016 og skal frem til 2030 sætte kursen for en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, vi bor på.

Verdensmålene er en videreudvikling af de otte 2015-mål (Millennium Development Goals), der blev vedtaget i 2000 og har været med til at vise, at verdens lande sammen kan gøre en forskel, hvis viljen er tilstede, og vi opstiller klare mål og prioriterer vores ressourcer derefter. 

FN's vision med de nye verdensmål er at færdiggøre 2015-målene og samtid gå endnu længere. Deres mål er én gang for alle at udrydde fattigdom og sult i verden, mens der også er langt større fokus på bæredygtighed og retten til et værdigt liv.

Kilde: verdensmaalene.dk og verdensmaal.org