Arkitekturen og interiøret

Biblioteksbygningen i Nyborg var arkitektonisk banebrydende, idet den brød med tidens mere monumentale og klassicistiske biblioteksbygninger fra 20'erne og 30'erne.

Nyborg Bibliotek set fra vejen i 1939.
Nyborg Biblioteks nordlige side med stien op til den beskedne men smukke hovedindgang i glasloggiaen, der forbinder de to bygninger.

Samtidens biblioteker var ofte bygget som "videnstempler" med storslåede facader, der ofte inkluderede en trappe op til indgangen og store søjler for at skabe en stemning af noget ophøjet og helligt. Indenfor var bibliotekerne ofte opdelt i en symmetrisk grundplan, og der var højt til loftet med vinduerne placeret over reolerne, der løb rundt langs alle væggene. 

Før de monumentale biblioteker havde bibliotekerne i det 20. århundredes første årtier et mere hjemligt dagligstuepræg. De var ofte placeret i eksisterende bygninger med små "læsestuer" indrettet med møbler, der kunne minde om dem derhjemme. 

I sit opgør med de monumentale bygninger forenede biblioteksbygningen i Nyborg nærmest det traditionelle og det moderne ved at trække tråde tilbage til det mere hjemlige, jordnære og folkelige, mens det samtidig er en meget moderne bygning - et tidligt eksempel på dansk funktionalisme.

Bygningens brud med samtiden biblioteker ses bl.a. i valget af røde mursten og tegl, fraværet af symmetri og de frie rumplaceringer. I stedet for at blive mødt af en stor trappe og facade, bliver du omfavnet af de to bygninger på vej op til en beskeden men smuk indgang gennem en glasloggia, der giver frit udsyn ud til de grønne arealer bag biblioteket. Bygningen er enkel i sit ydre og trækker klar inspiration fra industrielle bygninger, hvilket bl.a. ses i den store bygnings facade og den meget høje skorsten. Alle publikumsarealer er placeret i ét plan, og hele vejen rundt har man skabt store vinduer øjenhøjde, så det er muligt at se ind i og ud af biblioteket:

"Af Hensyn til Udsigten gennem Vinduerne til Kanalerne og de smukt bevoksede Omgivelser har man anbragt Vinduerne i normal Højde og placeret Bogreolerne i Udlaanet vinkelret paa Ydermuren og i øvrigt langs Væggene. Udlaanet opdeles saaledes i "Køjer", for at Adskillelsen skal virke saa let som muligt er Reolerne uden Bagvæg, saaledes at der er frit Udsyn mellem Hylderne."
- E. Møller og F. Lassen, "Arkitekten", 1940

Billede fra udlånet, som det så ud i 1939. Man kan se et kartoteksskab, en stol, kuglelamper og bogreoler.
Billede fra udlånet. Bemærk hvordan man har skabt plads til vinduer i normal højde ved at placere bogreolerne vinkelret på muren. I loftet ses de oprindelige kuglelamper, i venstre side kartoteksskabet og i baggrunden en af de originale stole.

Smuk beliggenhed og respekt for omgivelser

Biblioteksbygningen fik en enestående og central beliggenhed i hjertet af det historiske Nyborg omgivet af voldgrave og med udsigt til Torvet og Nyborg Slot. Om grunden sagde arkitekterne selv:

"Den af Kommunen valgte Grund var af ualmindelig smuk Karakter; man havde købt den gamle Kommandantbolig, der laa mellem Nyborg Slot og Torvet. Idylliske Kanaler med Bevoksninger hængende udover Vandet omgav Arealet, og man ønskede at åbne Udsigten til Slottet fra Torvet, idet Kommandantboligen skulde nedrives."
- E. Møller og F. Lassen, "Arkitekten", 1940

Mens bygningens enkle udformning og udtryk hænger sammen med den funktionalistiske stil, er murernes placeringer og den beskedne arkitektur samtidig valgt for at tilpasse Nyborg Bibliotek til omgivelserne.

"Ved Udformningen har vi taget Hensyn til og søgt at udnytte denne enestaaende Placering. (...) Nordgavlen i det store Hus ligger i Flugt med Torvets Husrække, og den mindre Fløj ligger paa det nærmeste parallelt med Slottets Bygninger. (...) Man har valgt at udforme Huset saa enkelt som muligt uden usædvanlige Virkninger og med Materialer, der var afpasset efter Omgivelserne, saaledes at man ikke tog Magten fra Slottets store Murflader."
- E. Møller og F. Lassen, "Arkitekten", 1940.

Nyborg Bibliotek set fra Rådhuset. Her ses det tydeligt, hvordan facaden på den store bygning flugter med bygninger på Torvet og den lille bygning ligger nærmest parallelt med den gamle vagttårn foran Nyborg Slot.
Nyborg Bibliotek set fra Rådhuset. Her ses det tydeligt, hvordan facaden på den store bygning flugter med bygninger på Torvet og den lille bygning ligger nærmest parallelt med den gamle vagttårn foran Nyborg Slot.

Interiør

Inde på biblioteket blev alt ned til mindste detalje designet specifikt til Nyborg Bibliotek - lige fra bogstøtter og lamper til stole og borde. Det var den unge, nyuddannede og senere internationalt anerkendte møbelsnedker Hans J. Wegner, der var ansvarlig for Nyborg Biblioteks interiør. 

Blandt de originale møbler blev der med udgangspunkt i Windsorstoletypen designet en stol med armlæn til voksne, en stol uden armlæn til voksne, en børneudgave af stolen uden armlæn og stabelbare taburetter til børn. Alle møblerne var udført i ahorntræ - den samme træsort der blev anvendt til paneler og bogreoler. Vinduesrammerne skiller sig ud ved at være i teaktræ. 

At arkitekterne og interirørdesigneren kommer fra Arne Jacobsens tegnestue og har haft et tegnefællesskab om de igangværende projekter kan ses i urene på Nyborg Bibliotek. De to originale træure på Nyborg Bibliotek er nærmest identiske med Arne Jacobsens fine træure på Aarhus Rådhus, som blev indviet et par år efter Nyborg Bibliotek.

Flere af de originale møbler er med tiden blevet pensioneret grundet slidtage, men du kan stadig se de originale ure, døre og træpaneler, de svævende bogreoler med tilhørende bogstoppere, avisholderne, to små borde og en smuk træpult m.m.

Tegningerne til de to stoletyper i windsorstil designet til Nyborg Biblioteks voksenafdelinger. Til venstre en model med armlæn og til højre en model uden.
Original børnestol i windsorstil designet til børnebiblioteket.

Folkene bag Nyborg Bibliotek

Arkitekter: Erik Møller og Flemming Lassen
Konduktør på byggearbejderne: Arkitekt P. Hummeluhr Jensen
Konduktør på inventararbejdet: Hans J. Wegner
Murerarbejdet: Lars Jensen og Aagaard, Nyborg
Tømrerarbejdet: Otto Rasmussen, Nyborg
Bygningssnedkerarbejdet: H.P. Hansen og Sønner, Nyborg
Malerarbejdet: Axel Nielsen og Sv. Nielsen, Nyborg
Elektrisk installation: Gottorp og Schrøder Hansen, Nyborg
Smedearbejdet: Kruse og Bech, Nyborg
Sanitet og Varmeinstallation: G. Christensen, Nyborg
Glarmesterarbejdet: Eschen Clausen, Nyborg
Blikkenslagerarbejdet: H. Pelck, Nyborg
Ovenlysarbejdet: Edv. Storr, København
Inventararbejdet (fast inventar): Curt Jensen, Nyborg
Inventararbejdet (løst inventar): Th. Pedersen og Sønner, Aarhus
Gørtlerarbejdet: Charles Hansen, Aarhus
Elektriske belysningslegemer: Louis Poulsen & Co., København
Linoliumsarbejdet: Kaj Hansen, Nyborg

Kilder

  • Møller, Erik og Lassen, Flemming: "Folkebiblioteket i Nyborg", særtryk af "Arkitekten", 1940, Akademisk Arkitektforening
  • Witzel, Jan (red.): "Arrestforvarerens drenge - og andre historier om Nyborg Bibliotek", 2002, Nyborg Bibliotek
  • Witzel, Jan: "Beskedenhed er en pryd", 2019, Nyborg Bibliotek.