Lokalhistorisk Arkiv

Hotel Royal og kruusedynastiet i Nyborg

Artikel fra Nyborg Lokalhistoriske Arkivs faste klumme i Lokalavisen Nyborg.

Af Per Juul Larsen, frivillig ved Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Yderst til højre set fra havnen ”Hotel Royals” facade mod Dronningensvej. Efter ”smøgen” ved siden af hotellet ”Restaurant Færgegården” og her efter ”Hotel Dania”.
Yderst til højre set fra havnen ”Hotel Royals” facade mod Dronningensvej. Efter ”smøgen” ved siden af hotellet ”Restaurant Færgegården” og her efter ”Hotel Dania”.
Royalcentrets facade mod Dronningensvej set fra havnen. Den senest byggede 4-etages røde bygning ligger, hvor ”Restaurant Færgegården” lå.
Royalcentrets facade mod Dronningensvej set fra havnen. Den senest byggede 4-etages røde bygning ligger, hvor ”Restaurant Færgegården” lå.

Efter nedlæggelsen af Nyborg Fæstning i 1869 blev Strandbastionsvolden – en del af Vestervold - for enden af Adelgade sløjfet i 1873 og gav dermed plads til endnu et hotel i området ud over ”Hotel Postgården” og ”Hotel Nyborg”, der allerede lå i Adelgade. Konsul Wilhelm Kruuse – en af de tre i Kruusedynastiet, jf nedenfor - købte i 1874 8 parceller af Vestervold, bl.a. parcellen, hvor han opførte ”Hotel Royal” i 1881.

Hotellets første restauratør og forpagter var Hans Petersen fra 1881 – 1896. Deraf navnet Petersens Hotel, som hotellet hed i de første år. Restauranten i hotellets kælder hed Slusekælderen, fordi man her havde indrettet et pissoir hen over voldgraven, der dengang havde udløb i Vesterhavnen. Man kunne således lade sit vand igennem en rist i gulvet direkte ned i voldgraven.

”Hotel Royal” var i Kruusefamiliens besiddelse frem til 1917 og havde siden skiftende ejere og forpagtere, ligesom bygningen i årenes løb i karreen mod Adelgade rummede flere forskellige forretninger, en herreekvipering, en barbermester og mere end en købmand for blot at nævne nogle.

Restaurant Færgegården og Royalcentret

Nævnte Wilhelm Kruuse opførte ligeledes tilbage i 1881 på nabogrunden til ”Hotel Royal” på Dronningensvej ejendommen kaldet ”Færgegården” som privat beboelse og kontorbygning. Efter 1913 var denne ejendom i en periode K.F.U.M. Pensionat. I 1935 blev ejendommen købt af restauratør Bernhard Larsen og dennes kone Thyra Larsen, der åbnede ”Restaurant Færgegården" og stod for driften af denne helt frem til 1968.

1968 var året, hvor købmand Urban Sørensen erhvervede såvel ”Færgegården” som de nærliggende grunde med bl.a. ”Hotel Royal”. Det gav plads til at opføre det, der i dag er kendt som Royalcentret– et forretnings-, bolig- og kontorkompleks på hjørnegrunden Dronningensvej, Adelgade og Vestervoldgade. Siden er det røde 4-etages lejlighedsbyggeri ud mod havnen med adressen Dronningensvej 2 kommet til i 2021 . Altså på adressen hvor ”Restaurant Færgegården” lå i sin tid. I dag indeholder centret frisør, ejendomsmægler, cykelforretning, pizzaria, lægekonsultation og lejligheder.

Kruuserne i Nyborg

Historien om ”Hotel Royal” og ”Restaurant Færgegården” er samtidig en flig af historien om Kruusedynastiet i Nyborg i 1800-tallet. Den ældste Kruuse - Hans - startede efter sigende sin erhvervskarriere som kaper under englandskrigene i 1807-1814, men etablerede sig i Nyborg i 1813 som sejlmager og siden købmand. Han købte således købmandsgården på hjørnegrunden Mellemgade, Nygade, Nørregade og startede dermed det op, der siden skulle blive til ”Nyborgs forenede Trælastforretninger”.

Han var i en årrække byens største skatteyder. Sammen med sine sønner, Johan og nævnte Wilhelm prægede de 3 byens erhvervsliv som byens førende handelsfamilie helt frem til slutningen af 1800-tallet.

Ud over et blomstrende handelshus ejede familien et savværk, et kalkværk, et sildesalteri og et trankogeri på havnen, hvor de tillige ejede en stor del af byens store skibe – og altså som nævnt ”Hotel Royal” og ”Færgegården” overfor havnen. Kruuserne beskæftige en mængde mennesker i Nyborg og omegn igennem deres mange forskellige virksomheder. Wilhelm Kruuse døde som den sidste af de 3 Kruuser i 1897.