Eftertiden
Biblioteksbygningens historie efter indvielsen i 1939 og frem til i dag.
Eckersberg Medaillen
For deres arbejde med Nyborg Bibliotek blev arkitekterne Erik Møller og Flemming Lassen i 1940 præmieret med Eckersberg Medaillen, der tildeles kunstnere, som har ydet en indsats af høj kunstnerisk kvalitet inden for den frie eller den bundne kunst.
Besættelsestiden
Grundet mørklægningen af gader og veje under besættelsen blev mange aftenaktiviteter som aftenskole henlagt til eftermiddagstimerne eller de tidlige aftentimer, hvormed borgerne fik mere tid i hjemmet. Det førte til en stigning af lånere og hjemlån på Nyborg Bibliotek de år, hvor antallet steg næsten hvert år.
I 1945 skyllede en strøm af østtyske flygtninge ind over Danmark. Det medførte, at flere skoler i Nyborg fik beslaglagt lokaler, der skulle bruges til at huse østtyske flygtninge. Derfor fik Nørrevold Skole mulighed for dagligt at holde nødundervisning på Nyborg Bibliotek kl. 8-14 eller til kl. 15 på læsesalen, børnebiblioteket og i de to studiekredslokaler.
Fredningen
I 1986 blevet biblioteksbygningen i Nyborg fredet. Det var den første bygning i Danmark, der blev fredet i arkitekternes levetid.
Begrundelsen for fredningen lød:
”Bygningerne og haveanlægget har siden [biblioteket blev bygget] været anerkendt for deres arkitektoniske og funktionelle kvaliteter. Således er projektet i 1940 blevet belønnet med den Eckersbergske Medalje. Fredningsstyrelsen er af den opfattelse, at biblioteket med dets omgivende haveanlæg repræsenterer de ganske særlige kvaliteter, som er en forudsætning for en fredning.”
- Fredningsstyrelsen, 15. marts 1985.
Arkitekter og interesserede på besøg
Den dag i dag strømmer arkitektstuderende, arkitekter og andre med interesse for historie og arkitektur til Nyborg Bibliotek, for at se den ikoniske bygning fra 1939. Selvom der er sket visse ændringer af eksempelvis indretningen gennem tiden, kan du stadig opleve den helt enestående arkitektur med de smukke, varme ahornspaneler, de svævende bogreoler og det beskedne men elegante og imødekommende ydre. Nyborg Bibliotek vedbliver med at være en arkitektoniske perle, der fortsat kan skabe begejstring og beundring.
Kilder:
- K.J. Jensen: "Nyborg under besættelsen 1940-45". Udgivet i 1970 af Historisk Samfund for Fyns Stift.