Tips til små bæredygtige forandringer i hverdagen
I en travl hverdag kan det være svært at overskue, hvor man skal begynde, hvis man gerne vil skabe positive forandringer for klimaet, natur og alle menneskene på vores jord. Derfor har vi her samlet inspiration til små bæredygtige forandringer, du kan lave i din hverdag, hvis du gerne vil bidrage til verdensmålene.
Af Nyborg Bibliotek

Tips til små bæredygtige forandringer i hverdagen
Klik på det enkelte emne herunder, for at folde listen med tips ud.
Madlavning - Fødevarer
Madlavning - Fødevarer
- Spis mere grønt. Du har formentlig hørt det råd før, men det er der også en god grund til. Frugt og grønt har et markant lavere klimaaftryk end kød og mejeriprodukter, så du kan spare meget CO2 på at spise mindre kød i hverdagen eller tage helt vegetariske eller veganske dage. Som en bonus er frugt og grønt godt for din sundhed. Ifølge Fødevarestyrelsens officielle kostråd er ca. 350 g. kød om ugen rigeligt, når du spiser planterigt og varieret. Bælgfrugter er et godt alternativ til kød.
- Skær ned på lammekød og oksekød. Hvis du ser på kilo CO2 pr. kilo vare, har lammekød et klimaaftryk på ca. 21,4 kilo og oksekød på ca. 13,9 kilo, mens eks. kyllingekød ligger på 5,5 kilo og grisekød på 4,6 kilo.
- Spis økologisk og dyrevelfærd - Gå efter mærkerne! Mange danske men også udenlandske fødevarer bærer forskellige mærker, der kan hjælpe dig med at vælge de mest bæredygtige produkter.
- Kød og mejeriprodukter: Se efter Statens dyrevelfærdsmærker med de grønne hjerter. Der tildeles 1-3 hjerter, hvor 3 hjerter er det bedste. Du kan også se efter mærket "Anbefalet af Dyrenes beskyttelse".
- Økologi: Se efter det danske Ø-mærke eller EU's økologimærke, som ligner et blad af hvide stjerner på en grøn baggrund.
- Fisk og havdyr: Se efter MSC-mærket for bæredygtigt fiskeri, ASC-mærket for bæredygtigt opdræt eller Statens NaturSkånsom-mærke.
- Chokolade, kaffe og the: Hvis du vil sikre dig, at disse produkter ikke er produceret med en belastning for regnskoven og dens liv, kan du gå efter Rainforest Alliance-mærket. Hvis du vil sikre dig, at der ikke har været tvangsarbejde eller børnearbejde involveret i produktionen, kan du se efter Fairtrade-mærket.
- Spis lokalt efter sæson. Hvis du spiser lokale råvarer, der er i sæson her og nu, kan du spare CO2 på fragten og produktionen.
- Undgå madspild. Vi danskere smider svimlende mængder af madvare ud hvert år. Så prøv at minimere dit madspild ved at købe færre råvarer og prøve at få brugt de madvarer, du har købt.
- Steg i madolie frem for smør. Madolie og margarine har et markant lavere klimaaftryk end smør.
Hvis du følger ovenstående tips, bidrager du til verdensmål 3, 12, 13 og 15.
Madlavning - Spar energi
Madlavning - Spar energi
- Husk låg på gryden. Du kan spare op til 50% af energiforbruget, hvis du har låg på gryden. Hvis du ikke har gas eller induktionsplader, kan du også slukke kogepladen 3-5 min. før maden er færdig og dermed udnytte eftervarmen.
- Brug mindre vand i gryden. Hvis du eks. skal koge kartofler, grøntsager eller æg, behøver du ikke fylde gryden helt op med vand. Du kan spare omkring 30% af den brugte energi ved ikke at dække kartoflerne helt.
- Forkog vandet i en elkeddel. Den varmer vandet hurtigere og bruger halvt så meget strøm på det som gryden på kogepladen. Hvis du har induktionsplader, kan de varme vandet ca. lige så hurtigt og energivenligt som elkedlen.
- Vælg det rigtige blus. Hvis din gryde er for lille til blusset, spilder du energi.
- Brug mikrobølgeovnen eller airfryeren. Mikrobølgeovnen bruger 70% mindre strøm på opvarmningen, og airfryeren bruger også mindre strøm end ovnen.
- Brug varmluftsovn. Den bruger mindre energi end den almindelige ovnfunktion. Du kan også spare energi ved først at tænde, når du sætter maden ind, og slukke ovnen 5-10 min. før maden er færdig.
- Brug høkasse-tricket. Hvis du bruger det gamle trick, hvor du tager maden af blusset, når det koger, og pakker det godt ind i eks. et håndklæde under dynen, kan du spare energi.
- Lad frossen mad tø op i køleskabet. Kulden fra den frosne mad er med til at holde køleskabet koldt, hvormed du sparer energi.
- Fyld opvaskeren og brug ECO-programmet. Tænd først opvaskeren, når den er helt fuld. Brug maskinens ECO-program - så sparer du både vand og strøm.
- Brug miljøvenligt opvaskemiddel. Gå efter opvaskemiddel med miljø-mærkning, så du skåner miljøet.
Hvis du følger ovenstående tips, bidrager du til verdensmål 6, 7, 13 og 14.
Tøj og andre produkter
Tøj og andre produkter
Tøjproduktionen er en af de største klimasyndere, og generelt set er det godt at tænke sig om, når man køber forskellige produkter.
- Køb mindre. Meget tøj ender med aldrig at blive brugt, inden vi smider det ud igen. Så tænk dig om, inden du køber nyt tøj, pyntegenstande, elektronik etc., for hvert produkt koster på klimakontoen. Så køb kun det, du rent faktisk har brug for eller føler dig sikker på at få brugt.
- Køb genbrug. Jo mere vi får brugt de samme ting i stedet for at producere nyt, jo bedre er det for klimaet og miljøet.
- Køb ordentlig kvalitet. Hvis et produkt er meget billigt, er der større risiko for, at det er produceret med en større belastning for mennesker, klima og miljø, og at det ikke holder så længe som produkter af høj kvalitet. Vær påpasselig med at købe billige produkter fra producenter uden for EU, da disse produkter kan indeholde skadelige stoffer og kemikalier, der er forbudt i EU. Produkterne kan også være produceret med tvangsarbejde, børnearbejde, dårlige arbejdsvilkår og høj belastning på miljøet og klimaet.
- Pas godt på dine og ting og få det repareret i stedet for at købe nyt.
- Skil dig godt af med produktet. Sælg det videre, giv det til velgørenhed eller affaldssorter det korrekt.
- Gå efter svanemærket. Når et produkt bærer svanemærket, har producenten haft fokus på etik, miljø og sundhedskrav.
- Gå efter FSC-mærket. Du finder FSC-mærket på en lang række produkter som tøj, grillkul, emballage, papir, gummi, byggematerialer, smykker, møbler og legetøj. Mærket er med til at sikre, at træet eller andre materialer kommer fra ansvarlige kilder som genbrug, bæredygtig skovbrug etc.
- Giv oplevelser i gave. Det er bedre for klimaet at give billetter til en kulturel oplevelse eller et kursus frem for ting som mobiltelefoner og tøj. Og som en ekstra bonus skaber det minder, som man kan glæde sig over bagefter.
Hvis du følger ovenstående tips, bidrager du til verdensmål 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 og 15.
Bolig og husholdning
Bolig og husholdning
- Gå efter hvidevarer med det bedst mulige energimærke.
- Tænd lyset, når du har glæde af det. Sluk lyset, når du forlader et rum.
- Udnyt dagslyset. Sørg for at indrette dit hjem, så du får mest muligt udbytte af dagslyset.
- Skift til LED-lys. LED-lys bruger markant mindre strøm end halogenpærer, glødepærer og lysstofrør.
- Brug mindre tid på digital underholdning. Dit TV står for ca. 15% af strømforbruget, mens yderligere 20% går til andre former for underholdning som computere og spillekonsoller.
- Sluk helt for apparatet. Når et apparat er på standby, bruger det stadig strøm. Du kan evt. samle flere apparater i stikdåser, så det er nemt og hurtigt at slukke for det hele.
- Spar på det varme vand. Tag kortere brusebade. Køb et vandreducerende brusehoved. Vask kun tøj og service når maskinen er helt fuld.
- Brug miljøvenlig sæbe. Både når du køber håndsæbe, shampoo, vaskemiddel og afspænding.
Hvis du følger ovenstående tips, bidrager du til verdensmål 6, 7, 13 og 14.
Brug biblioteket og fælles oplevelser
Brug biblioteket og fælles oplevelser
- Læs en bog. En bog bruger ingen strøm, mens TV står for ca. 15% af dit strømforbrug og diverse øvrige elektriske apparater til underholdning står for ca. 20% af dit strømforbrug. Så ved at skrue op for læseoplevelserne og ned for TV, spillekonsoller, computeren og mobilen kan du spare en del strøm. Hvis du læser en biblioteksbog, er du også med til at bidrage til genbrug, da den samme bog så læses af flere personer.
- Tag ud i naturen eller ned på legepladsen. Det er godt for krop og sjæl, og i sparer den tid, som måske ellers var brugt på elektriske apparater.
- Se film og serier sammen. Sæt jer sammen hele familien og se en film og serie sammen på ét fjernsyn, i stedet for at sidder på hver jeres skærm. Så sparer I strøm og har samtidig fælles kvalitetstid.
- Besøg dit bibliotek. I de mørke og kolde måneder kan du jo kigge forbi dit lokale bibliotek og læse, snakke, arbejde eller lege i vores lys og varme. Så sparer du på strømmen derhjemme, mens så mange som muligt får glæde af lyset og varmen på biblioteket.
Hvis du følger ovenstående tips, bidrager du til verdensmål 3, 7, 11 og 13.
Haven
Haven
- Plant flere træer, buske og blomster. Planterne er med til at optage CO2 og samtidig kan bestemte blomster og planter gøre din have mere insektvenlig.
- Lad din græsplæne gro vildt. Når du hele tiden slår, vander og gøder din græsplæne, mister den evnen til at optage CO2 og ender i sidste ende med at udlede i stedet. Så lad den gro eller omlæg i stedet noget af græsplænen til nyttehave eller vild natur.
- Lad nedfaldne grene og blade blive liggende. Det er både godt for havens dyr og kan være med til at binde CO2. Du kan evt. lave et vildt hegn ud af nedfaldne grene og blade eller lægge det i en pæn bunke, som vil tiltrække insekter og andre dyr.
- Skab en vildere have til gavn for dyr og klima. Du kan finde inspiration på vildmedvilje.dk eller i vores havebøger med inspiration til vildere haver.
Hvis du følger ovenstående tips, bidrager du til verdensmål 11, 12, 13 og 15.
Transport
Transport
- Lad bilen stå. Tag cyklen eller gå, når du kan. I kan jo gøre det til en konkurrence derhjemme at cykle eller gå mest muligt.
- Tag offentlig transport som bus eller tog i stedet for bilen.
- Skær ned på flyrejserne. Tag i stedet en ferie i Danmark eller med tog.
Hvis du følger ovenstående tips, bidrager du til verdensmål 7, 9, 11 og 13.