Modtagelse og eftertiden

Modtagelse

Selvom der stadig var negative røster efter indvielsen, var langt de fleste dog forstummet, og Nyborg Bibliotek fik en overvejende positiv modtagelse i både pressen og fagtidsskrifter. Herunder har vi samlet en række citater om det nye bibliotek:

"Vi har ikke hørt til dem, der kritiserede den nye Biblioteksbygnings Ydre. Det er jo tydeligvis bestemt af den fordringsfulde Plads, Bygningen skulde have. Og vi finder, det var klogt handlet af Byraadet at følge den højeste Sagkundskab, naar den valgte dette projekt. (...) Indvendig vil Folkebiblioteket imidlertid aftvinge Beundring; og vel ogsaa i nogen grad Forundring. Beundring over de praktiske og overordentligt smukke Lokaler, og Forundring over, at et saa raffineret Udstyr nu ogsaa virkelig var nødvendig. Men det har det altsaa aabenbart været. Og saa har man jo blot at deltage i Glæden og Stoltheden over, at Nyborg nu har et Folkebibliotek, af hvilket der allerede er gaaet Ry over Landet."
- Nyborg Avis, 16. september 1939

“For de Mennesker, der gennem mange Aar har arbejdet paa at faa rejst en mere tidsvarende og rummeligere Biblioteksbygning i Nyborg, maa det være en Glæde og Tilfredsstillelse nu at se deres Værk fuldendt. Der er nu skabt alt det, man kan forlange af et moderne Bibliotek; Plads, Sol, Lys og Luft, hensigtsmæssige og rummelige Lokaler, og samtidig er der i den smukke Bibliotekspark skabt en Ramme af Skønhed og Opmuntring i det daglige Liv.”
- Nyborg Social-Demokrat, 4. oktober 1939

"Bibliotekets nye Lokaler er noget af det smukkeste og mest moderne i sin Art, en hel Revolution fra de trange og langt fra tidsvarende Forhold i Mads Lerches Gaard, der nu helt overlades Museet."
- Fyens Stiftstidende, 17. september 1939

“Der har været talt en Del om, at dette Bibliotek er blevet for kostbart udstyret. Vi kan ikke være enige med kritikken. Nyborg By, der ikke i Forvejen er synderlig rig paa gode repræsentative Udtryk for vor Tids Bygningskunst, har ønsket at skænke sine Borgere et Hus, indenfor hvis beskedne Ydre et Folkeoplysningsarbejde kan udføres i Omgivelser præget af Aand og Finhed, og har hertil uden Smaalighed bevilget de nødvendige Midler. Og Biblioteket er blevet en Pryd for Byen - og for enhver anden dansk Købstad, der endnu ikke har sin egen Biblioteksbygning - et Ønskebibliotek.”
- Bogens Verden - Tidsskrift for Dansk Biblioteksvæsen, Robert L. Hansen, 21. aargang, 1939

Eftertiden

Eckersberg Medaillen

For deres arbejde med Nyborg Bibliotek blev arkitekterne Erik Møller og Flemming Lassen i 1940 præmieret med Eckersberg Medaillen, der tildeles kunstnere, som har ydet en indsats af høj kunstnerisk kvalitet inden for den frie eller den bundne kunst.

Fredningen

I 1986 blevet biblioteksbygningen i Nyborg fredet. Det var den første bygning i Danmark, der blev fredet i arkitekternes levetid. 

Begrundelsen for fredningen lød:

”Bygningerne og haveanlægget har siden [biblioteket blev bygget] været anerkendt for deres arkitektoniske og funktionelle kvaliteter. Således er projektet i 1940 blevet belønnet med den Eckersbergske Medalje. Fredningsstyrelsen er af den opfattelse, at biblioteket med dets omgivende haveanlæg repræsenterer de ganske særlige kvaliteter, som er en forudsætning for en fredning.”

- Fredningsstyrelsen, 15. marts 1985.

Arkitekter og interesserede på besøg

Den dag i dag strømmer arkitektstuderende, arkitekter og andre med interesse for historie og arkitektur til Nyborg Bibliotek, for at se den ikoniske bygning fra 1939. Selvom der er sket visse ændringer af eksempelvis indretningen gennem tiden, kan du stadig opleve den helt enestående arkitektur med de smukke, varme ahornspaneler, de svævende bogreoler og det beskedne men elegante og imødekommende ydre. Nyborg Bibliotek vedbliver med at være en arkitektoniske perle, der fortsat kan skabe begejstring og beundring.