Ørbæk Station for enden af Stationsvej
Artikel fra Nyborg Lokalhistoriske Arkivs faste klumme i Lokalavisen Nyborg.
Af Palle Aagaard Christensen, tilknyttet Ørbæk lokalhistorisk Arkiv
Beboerne i landsbyen Ørbæk kunne næppe forestille sig, hvad det kom til at betyde, da jernbanen mellem Ringe og Nyborg åbnede i 1897. Lidt nord for den gamle kirkeby på en bar mark var en stor station blevet opført, og en ny vej med forbindelse til landevejen anlagt.
Banen var egentlig en forlængelse af Fåborg – Ringebanen, så der nu opstod en diagonal jernbaneforbindelse mellem Nyborg og Fåborg. I driftsåret 1898-1899 var der cirka 27.000 rejsende til og fra Ørbæk station. Det var gode tider for jernbanen, trafikken voksede og skabte fremgang for området.
Motivet på det gamle postkort, som er stemplet i 1908, giver et godt indtryk af den statelige station, som den ligger der for enden af den nye stationsvej. Den var tegnet af statsbanernes arkitekt Th. Arboe, da banen var en statsbane, men blev drevet af De Sydfynske Jernbaner.
De første huse var bygget, og inden længe var hele området fuld udbygget. Frem voksede en ny by, Ørbæk Stationsby, som den blev kaldt. I løbet af årene voksede den sig større end den gamle kirkeby.
Omkring 1910 fik stationen en nabo, idet man byggede et helt nyt posthus, som var tegnet af kgl. Bygningsinspektør J.V. Pedersen og var et af flere lignende posthuse rundt om i landet. Huset har, i modsætning til stationen, overlevet til i dag.
Den store hjørneejendom, der ses til højre, blev bygget i 1902 af en Karl Jensen. Senere drev N. P. Chr. Nielsen et værksted med salg af cykler, symaskiner og andet teknisk isenkram.
Da automobilen blev mere almindelig, blev der også autoværksted, nok byens første, med salg af benzin. I nyere tid var det familien Schult, der drev værkstedet og en Esso service station. I dag er der lejligheder i ejendommen.
Rutebiler og privatbilisme
I løbet af 1930erne fik jernbanerne en stigende konkurrence fra rutebilerne, således også i Ørbæk. Nu blev stationen også rutebilstation, og der blev bygget en rutebilgarage tæt ved stationen. Der kom rutebil- forbindelser til både Odense, Ringe, Svendborg, Nyborg og i en periode også til Lundeborg.
Da krigen kom i 1940, fik jernbanen sin anden ungdom. Biltrafikken, som var steget op gennem 30erne, blev nu begrænset på forskellige måder. Nu fandt folk tilbage til togene, som kunne køre på damp. Man mener, at antallet af rejsende blev fordoblet i de år. Men da krigen var ovre, og forholdene igen var blevet normale, faldt antallet af rejsende op gennem 50erne i takt med at privatbilismen steg.
Som barn i 50erne var stationen et spændende sted, her skete der altid noget. Der blev stadig kørt med damptog om end i begrænset omfang.
Jeg husker, når ”grustoget”, som vi kaldte det, kom brusende gennem stationen, omkring middagstid. Det var et stort damplokomotiv med en masse fladvogne efter sig, som var læsset med grus til byggeriet ved Knudshoved. Hen på eftermiddagen kom det så tilbage med tomme vogne, og nu kørte lokomotivet baglæns!
Rådhus og almene boliger
I 1962 måtte den ellers så velholdte bane opgive kampen mod bilismen og blev nedlagt. Stationen overlevede endnu et par år, men i 1969 blev den revet ned. Det blev det nye Rådhus for Ørbæk Storkommune, der nu overtog den centrale plads. Samtidigt blev der anlagt en ringvej på det tidligere baneområde, hvor et erhvervsområde udviklede sig.
I de næste 30 til 40 år var rådhuset kommunens administrative center. Men atter rullede en centraliseringsbølge over landet, og Ørbæk Kommune blev i 2007 sammenlagt med Ullerslev og Nyborg kommuner.
I 2016 kunne man ikke længere bruge rådhuset, man måtte opgive at restaurere bygningen, og den blev revet ned. I stedet blev der bygget almen boliger i to etager, og det er dem, man i dag kan se på stedet.
Fakta
1897: Jernbanen mellem Ringe og Nyborg åbner.
1911: Posthuset åbner som nærmeste nabo til stationen.
1930: Ørbæk kirkeby og Ørbæk stationsby vokser sammen.
1949: DSB overtager sin egen jernbane, da SFJ må lukke.
1969: Stationen rives ned.
1970: Det nye rådhus for Ørbæk stor kommune bliver bygget 2007: Ørbæk kommune sammenlægges med Nyborg Kommune
2016: Ørbæk Rådhus bliver revet ned, og der bliver bygget lejligheder på stedet.